Pages

11 December 2013

Gangguan...

Tak cakap salah..da cakap pun salah
Asal x rasa serba salah??
Ntahla..

Disebabkan gangguan daripada ketukan keyboard warrior yang tak berkesudahan hari demi hari, my long working day ditemani oleh cik earphones with volume level that is not extremely high, but good enough to avoid gangguan bunyi from that particular person
It's irritating you know~



From the sound that's coming out from that kind of ketukan, org da boleh agak kot..that you are not doing any coding but busy chit chat here n there with her, him or them...
But thanks to you...I'm really into hearing talks and lectures from Nouman Ali Khan now which bring much more benefits and knowledge lalalaaaa...
So, if you're talking to me and there's no respond from me, I'm apologize yea!
Semuanya bersebab right?

10 December 2013

Buang Karan Je...

You will always hear some people say....
"Macam xde ape2 je....macam xde effects je"
"Tambah sakit ati lagi adanya.........."
"If ada any problems or anything cepat2 inform"
Tu je la ayat yang diulang2...
Tp??? Bila da inform, nothing's changed.
Why?? Because, there's no action taken!
Duk takuk tu je la..sampai bila???
Tak bagi kerja kat orang sekian2 sebab tahu limit dier
Because I know orang sekian2 tu cannot buat!
WTH is that??
Masa orang sekian2 diinterview, ada tetapkan limit ke??
"OH SAYA BOLEH SETAKAT NEH JE, LEBIH2 SAYA X BOLEH"
Macam tu ke ko jawab interview???
Bukan ko jawab, "BOLEH..BOLEH..BOLEH...SAYA BOLEH BELAJAR, SAYA AKAN CUBA"... bla3
Semua yang positive and penuh semangat la..janji tinggi melangit (kunun la sgt)
Pehtu tetiba you dapat call "TAHNIAH, BILA YOU BOLEH START?"
Semua itu bohong belaka
Serious x boleh blah jawapan macam tu yang you bagi

Come on la, everybody is being paid untuk bekerja
Tp if ari2 you datang lambat, chatting all the time, tgk cter on9, men games & all those ridiculous things..bila bagi task drag berminggu2....pehtu tiap2 hujung bulan you dpt salary
Then, salary tu you buat makan, minum, belanja, bagi mak ayah and so on
Tak takut ke weh?? Nauzubillahminzalik..
Jom laju2 audit diri, celik mata..celik hati
But, tipula if seharian you datang kerja you x browse internet..tipula sangat kan
But put priorities la..first thing first, which is works on top of everything
If you punya kerja tip top, marvellous..two thumbs up..then, it's a different story la kan?
You tak datang kerja pun xpe, sebab semua keje you well done
Tp org yang cemerlang, gemilang & terbilang...won't have that kind of attitude la
So, pandai2 la nk letak diri tu kat celah mana~
Normally org yang bagus time managementnya won't have an attitude problems
Jadi, if time management you tunggang-langgang, then xya susah2 org nak judge you k!
Tet.

That is one of banyak2 cerita yang disampaikan oleh si polan kepada si polan kepada si polan...
Mana2 pergi, you memang tak boleh lari selagi you kena bekerja dengan orang
Untung sabut timbul, untung batu tenggelam
Tapi kalau da namanya ketam, yang tak pernah jalan lurus
Sampai bila2 pun you akan kekal senget
Letak dalam dalam laluan berdinding konkrit pun, paling kuat ketam tu akan jalan senget jugak sambil hentam dinding2 tu
Nampak tak permainannya di situ? 



Life is not fair....It never has been, and it never will be...get used to it! Heol~
There’s nothing that can be done to eliminate the unfairness, yet there’s plenty that can be done to thrive and prosper in spite of it, and even because of it
Sudah, cukup sudah.

09 December 2013

Topsy Turvy


Life has been a roller coaster ride for me..especially lately....  
Its fun and exciting while it goes up and churns the insides of your stomach while you are riding down
What a topsy turvy life....
But, that's LIFE! You won't be forever happy or successful..sometimes you have to taste the bitterness of life
We must taste the bitter before we can appreciate the sweet
As we journey through this life we must learn to accept the bitter along with the sweet
It is not always easy to be patient with people who never have anything constructive to say but always manage to barrage you with negative and sarcastic comments
But the sour taste of bitterness can be turned into something sweet tasting and delectable if you received it in the proper manner without an attitude of malice, resentfulness or retaliation

Life may have it's ups and downs while we may have our individual differences...
Yet whether we are happy or not is up to us
Nobody is ever doomed unless they made the choice!
Let's welcome the 2014 with a sweet and cheerful life >__<

"Patience is bitter, but its fruit is sweet"

08 December 2013

Lost and Found


Sambungan daripada entry lepas...
On our way back home..we all sesat aka lost k!
Ni semua gara-gara our smart phones semua mati..out of batteries
Balik ikut sker kepala masing2 je..da tu amik ko, harusla sesat kan?
Akal cerdik ni rasa macam should take that simpang, tp...............akal2 mereka ckp "NO! U should go straight"
2 vs 1..harusla I kalah kan..
So, kite ikutkan saje kate2 mereka :P
Resultnya, mmg confirm we all sesat lalalalaaa...
Boleh dikatakan sesat sampai ktorg boleh sampai in advanced la kenduri belah lelaki yang sepatutnya berlangsung keesokkan harinya..boley gtu?? keke

Pusing sana, pusing sini...go straight here & there....makin jauhla sesat kan
But, alhamdulillah we found the right way at the end
Nak jadi cter kan, sengajala tu nk suruh ktorg pusing2 jelebu and some places there
Geram punya pasal, sepanjang perjalanan masing2 da pasang niat and tekad..once we arrived, kite mesti pergi terjah Karnival Makan Buah-Buahan kat Presint 2, Putrajaya tu by hook or by crook!
Geram kan..harusla diubati dengan makan2..sama gak klu stress
We all sampai Putrajaya sedang elok nak maghrib, so singgah Masjid Tuanku Mizan solat dlu la
After that..pe lagi..we all terus g serbu semua gerai yang ada..semua nak rasa..semua nak makan
Char Kueh Teow, Laksa, Mihun Sup, Cendol Special, ABC Special, Lempeng Kelapa, Nasi Kerabu..name it, semua ktorg bedal haha
Sebagai penutup harusla pekena raja segala buah, which is DURIAN owk!
Nyoom..nyoom...nyoom...nyuum..nyuum...nyuum..habis berulas2..sedap gler >__<


 *Pict ehsan Zarini

Puas hati dapat makan durian...yeayyyy! 
Perut da kenyang...hati da senang...badan da letih...mata da layu...let's go home keke~

07 December 2013

It's Her Day

Today is the reception day of my pn chinggu
Beberapa jam before bertolak my officemate mintak tolong amik dier kat putrajaya sentral
Dier baru balik dari outstation kat Sarawak for almost a month kot
A few days back dier ckp will be arrived around 11:30pm, so I pk..owk kot, berani lagi cuz mcm belum midnight
I stock tido awal, normally after Isyak tu salunya da fengsan
Klu nasib baik I akan bangun balik b4 midnight..but most of the time I akan bangun bila da subuh haha
Eh, macam da lari topic je..tp, nk cter jgk
Alkisahnya, b4 tertido I sempatla berLINE2 ngan dier...bla3..then, I tertido..elok2 plak tersedar around waktu yang dijanjikan..but no news about her arriving....
I tengok jam..alamak, da dekat midnight..mana neh?? huhu
I am penakut tau x....
Tepat 1:15am bru dapat notification that she had arrived huwaaaaaaaaaaaa...ottoke???
Jantung dup dap dup dap...Putrajaya, walau a lot of lights here n there but tetap scary hockayyyy
Cepat2 capai tudung n jacket...bismillahirahmannirrohimmmm....keluar rumah, sunyiiiiiiiiiii
Tekan lift...rasa cam lama je nak sampai...masa tu macam2 bermain kat fikiran
Owk, da sampai bawah cepat jalan laju2...tetiba datang sorunk laki dari arah kanan, nampak dier jinjit plastic..owk, xde pe2 kot..bru balik lepaking la kot
Elok2 lagi beberapa langkah nak g kereta, nampak sorunk mamat ni cam jalan laju2 dari arah depan
Waaaaaaaaaa....I am takut owk, I buka langkah seribu..berlari zuppppsss masuk kereta, locked cpt2
Eish, ko da pe hal takut sangat neh?? Pukul 5am pun pernah balik due of stayback x ingat ker??
Bukan ape la, petang tu de announcement police..ada kes pecah masuk rumah..tu yang gabra tak ingat

Elok sampai putrajaya sentral, orang xde owk..sunyi...sepi...scaryyyyy
Tetiba nampak my friend duduk kat tiang...sian plak bila tengok dier T_T
Sembang sikit2 on the way tu...then balik umah tidoooo sebab nak kena drive jauh plak after that (tak jauh sangat, tp jauhla jgk sbb makan jam k)
Tettttttttt....

Since I'm on my ABC period, bangun harusla tak waktu subuh kan..dalam koi 8 lebih2 gtu
Siap2 lebih kurang, then zass sebab nak kena g umah member yang I amik semalam plak
Dier plak bangun lewat (penat...sian dier) I da nampak harapan we olls tak jadi berkonvoi ngan pn yus neh
So, I whatsapp2 dier suh g dlu huhu
Macam mana nak gerak sekali klu 10:36am member I baru terhegeh2 nk gosok tudung n baju padahal 10:30am dah janji nak meet up somewhere ngan pn yus haha
Pastu plak nak g presint 9 amik another member..harusla lambat kan?
Alang2 da lambat, I lambatkan lagi ngan g isi angin tayar & perut (isi fuel la...) my boo dlu
Sekali hamik ko, 11:30am++ bru gerak dari putrajaya lalalalaaaaa

Da la none of us familiar ngan that place..so, mari ikut cik waze
On the way, phone co-pilot mati xde battery..harusla guna my phone plak kan (sib I da fully charged pg tuh)
Jalan ke sana sangat mencabar owk, bersimpang-siur, bengkang-bengkok, jumpe kampung > pokok getah > curam & begitula berulang2 sepanjang perjalanan
Tp demi pn chinggu I gagahkan jugak...(kunun la kunun)
Pulas kiri, pulas kanan, minyak, brake..emergency brake...macam tu la lebih kurang..tp, x sampai2 lagi haha
Ayat paling banyak keluar..."Bila nak sampai neh??" Boleh katakan semua duk ajukan soalan yang sama kui3
Perut da lapar...x sempat nak jamah makanan pun pagi tu..sib co-pilot belikan susu coklat masa benti isi angin tayar...jadila kan~

Sekali on the way tu kiteorg nampak kereta banyak parking tepi jalan, siap ngan RELA jaga..tengok theme color khemah, orange & green. Inikah???
Ni semua main teka je since bila ty theme color, pn chinggu bagi jawapan ntah (bukan jawapan kot, sebab x menjawab pun)
Eee..menciks tau!
Ktorg parking kat deretan kereta2 tu..heol! Rasa macam ye neh..tp co-pilot cakap asal macam senang je, x macam dalam peta??
Pe kate kite trus jalan lagi sebab x nampak pun Simpang Durian??
T_T perjalanan diteruskan.........................
Setelah menempuh kampung demi kampung demi kampung demi kampung.....berapa kali kampung da....nested kampung owk :p majlis kenduri demi majlis kenduri....baru jumpe signboard Simpang Durian
Owk, mari kite masuk!
Follow according to the map dalam card....tp, mata masing2 tercari2 bunga manggar ke...printout ke majlis pn chinggu ke...none??
Nama pasangan lain adala...org sini mmg xde pasak2 bunga manggar ke?? ntah, xtau...........
........................last2 sesat! Macam mana tahu sesat?? Sebab jumpe jalan mati masuk ke rumah orang yang pastinya tiada kena-mengena dalam ini cerita huahuahua
Boleh dengan muka x malu selamber tenuk masuk laman rumah orang semata-mata nak u-turn kuang3
Da pusing tu, co-pilot ckp jom tanya pakcik itu.......pakcik tu sporting, siap escort ktorg sekali ke simpang rumah pengantin sebenarnya
Alhamdulillah ktorg selamat jugak sampai! Time kasih pakcik!! Jasamu kami kenang!!
Ktorg sampai, pn yus yang sepatutnya ktorg nk konvoi sekali nak balik da T_T dugaan2.....

Parking sikit punya jauh kate pn yus..harusla jauh, sebab I sangat lemah bab side parking owk T_T
Sampai je rumah pn chinggu, nampak dier n hubby kat area pelamin..nampak mak & angah..peluk2, cium2..derunk suruh makan dlu
Owk, mmg pandai! Tau2 je kami neh laparrrrrrrr
Sempatla waving kat pn chinggu...dari jauh nampak lipstick dier huiyooooo..eh, kami makan dlu ye :p

Done makan2 ingat nak snap a few picts with the pengantin but she said photographer nak kidnap jap for outdoor wedding shoot.
So solat siap2 dlu, then wandering around kat pelamin & sign guest book lebih kurang



Tengok jam da almost 3pm...agak2 lama x since we olls kena gerak balik b4 it's getting dark since I cannot drive waktu malam, silau babe
Da tunggu2 x balik2..we olls decide nk g menggediks jgkla kat sawah



I amik pict sawah klik..klik..klik..done. But my friends nk posing2 here n there..so, kite layankan je la
Sekali tengok jam, alamak da koi 4 lebih2la..jom ar kite balik!
On the way balik tu bertembung ngan anak sedara pn chinggu, so ty pengantin da balik ke blum??
And they said, da..ada kat pelamin...sib bek u da balik pn chinggu klu tak I merajuk sebab none a piece of pict pun dapat snap sebab nk kena balik jgk lalalaaaa
sampai2 terus klik..klik...klik...ngan pn chinggu and her hubby..k, nk balik da



X smpt nk gediks2 lebey2 sebab nak kejar balik..anak2 da tunggu kat rumah k :p
**Thanks angah bungkuskan lauk :)
Moh kite balik...............................

Tapiiiiiiiiiiiii..............on the way balik........
Tunggu next entry tetttttt. (budget cam orang tertunggu2la kunun haha) 

06 December 2013

Cik Chinggu da nikah....jugak!

*pict from google

Arini 6 December 2013, waktu after Asar...cik chinggu aka cik jua..eh pn jua da la ...selamat bernikah dengan jodoh yang ALLAH da tetapkan untuknya..ecece...
Si tulang rusuk kiri dan bersatu dengan pemiliknya ^__^
Ikutkan I nk berada ngan dier at that moment (eh, dier kesah ke I ada ke x??? keke...) sama macam waktu pn shieluna bersatu dengan hubbynya dlu..tp apakan daya, ketentuan ALLAH mengatasi segala2nya..so, I doakan yang baik2 je la dari jauh ye
Hajat ati nak tengok pn chinggu tersenyum simpul, duk bersimpuh ayu, malu2, segan2, blushing2.....touching2....tp, sape suh kawin dkt sgt ngan my bro?? Kan I da segan nk apply cuti :p
Hahaha...xdela, tak dpt tgk live xpe..tp, nanti jgn ngade2 taknak sharing is caring picts akad nikah ngan I plak! I mogok xnk kawan ngan U nanti (Eh, ada I kesah??...da agak da jawapan mcm tu dari dier nanti keke) Tp I kesah owk :p
Malam neh nk tido awal (eh, ari2 pun awal kan??) sbb sok nk drive g umah pn chinggu yang tak pernah smp seumur hidup neh
Hopefully ALLAH permudahkan perjalanan ktorg n ktorg selamat smp ke rumah pn chinggu~

To Pn Azura Thani & En Radzi,
"Barakallahu lakuma wa baraka..Alikuma wa jamaah baina kuma fil khair."


05 December 2013

Hati

Ada apa dengan hati atau qalbun??

Hati dari segi istilah membawa maksud :-
- a muscular organ in vertebrates (four-chambered in mammals and birds, three-chambered in reptiles and amphibians, and two-chambered in fishes) that receives blood from the veins and pumps it through the arteries to oxygenate the blood during its circuit.
- the center of the total personality, esp. with reference to intuition, feeling, or emotion
- the center of emotion, esp. as contrasted to the head as the center of the intellect
- spirit, courage, or enthusiasm

So, today I nk sentuh bab hati yang menyentuh lebih kepada perasaan seseorang.
Menurut Hadis riwayat Bukhari dan Muslim :-
"Ketahuilah, bahawa di dalam badan itu ada seketul daging, apabila ia baik, baiklah seluruh badan, dan apabila ia rosak, rosaklah semuanya, ketahuilah, itulah dia hati."

Bila mention bab hati, a few words that combine with it akan memberi definisi yang berbeza, antaranya :-


 1) Kecil hati : Merasa tersinggung; marah; merasa tawar hatinya; kecewa; hilang keberanian; takut.
 

Yang ni always happen...and selalu terjadi dengan orang yang sama. But, orang tu act like a dummies je. Entah di mana silapnya...sabar3 yang bersisa

2) Makan hati : Kemarahan yg dirasakan oleh seseorang terus menerus akibat perilaku orang lain; Menderita secara batin.

Yang ni memang menyakitkan hati...sangat...perit rasanya...luah or not, it's still the same..are you heartless??


3) Sakit/Pedih hati : Perasaan negatif yang bercampur baur antara geram, kecewa, sukar digambarkan dengan kata2.

For me macam campuran perasaan kecil hati dan makan hati. Sedang mengalaminya...




4) Besar hati : Besar hati adalah perasan ikhlas menerima, mudah memaafkan, tdk ada dendam; Suka memberi atau orang yang ikhlas

Yang ni sangat jarang berlaku...


5) Tinggi hati :  Takabbur atau sombong

Nauzubillahminzalik..

6) Rendah hati : Tidak sombong, bersahaja, sederhana, tulus...suka menolong serta bijaksana..
  
Agak sukar nak mendidik hati ini dengan sifat ini bila mana no 1,2 & 3 berterusan hadir dalam diri T_T


 7) Jatuh hati : Perasaan suka atau tertarik yang melahirkan rasa sayang pada seseorang

Yang ni no comment..secret kot :p   



 8) Patah hati : Emotional pain atau penderitaan mendalam yang dirasakan seseorang setelah kehilangan orang yang dicintai, melalui kematian, perceraian, putus hubungan, terpisah secara fizikal atau penolakan cinta.
 

Or dalam kata lain...frustrated. Pernah alami..but, I'm doing good now :)    

9) Mata hati : Naluri, batin (batin adalah jiwa yg suci yg dimiliki setiap manusia)

Orang salu cakap buatla penilaian melalui mata hati...serious x tahu macam mana huhu

Ada 1 lagi perkataan yang tidak hadir sekali dengan perkataan hati, tp mmg melibatkan hati..which is BENCI & I really hate it!
Tp, jangan banyak sangat membenci, takut nanti ada rindu yang tertinggal. Ha ha..xtau!
Owkla, from now on..I tak benci kat you..tp I x sker you..boleh x macam tu?? Sebab I x boleh nk tukar jd suka owk!
Perasaan negative yang hadir dalam diri ni mungkin kerana terlalu berhati-hati untuk menjaga hati orang lain sehinggakan terlupa untuk menjaga hati sendiri kot

Hati/Qalbun adalah sangat berpotensi untuk tidak konsisten. Sebab itulah susah untuk menjaga hati.
Nak jaga telinga senang, cover your ears
Nak jaga mata senang, cover your eyes
Tapi nak jaga hati sangat susah owk huhu....how to cover your heart??

Sebuah hadis Ahmad daripada At-Tabrani bersumberkan daripada Abu Sa'id al-Khudri; Nabi membahagikan hati kepada 4:
1) HATI yang bersih yang di dalamnya ada cahaya yang sentiasa bersinar-sinar. Itulah hati orang Mukmin.
2) HATI yang hitam dan terbalik kedudukannya (ATAS KE BAWAH dan SEBALIKNYA). Itu adalah hati orang-orang kafir.
3) HATI yang tertutup dan terikat dengan penutup. Itu hati orang munafik.
4) HATI yang musfah (melintang) tidak berdiri tegak dan tidak terjungkir. Di situ ada keimanan dan di situ ada kemunafikan. Mana yang lebih banyak di situlah dia tergolong.
Nak dapatkan hati yang pertama....it's hard owk....but, it's not imposibble. Kena usaha keras & yakin dengan Allah >__<

Usaha membersihkan hati/untuk mendapatkan QALBUN SALIM:
1) takhalli (melawan dan membuang terus semua kehendak2 nafsu yang keji)
2) tahalli yakni mengisikan dan menghiasinya dengan sifat2 terpuji
3) tajalli yakni mengekalkan sifat2 terpuji tersebut.. kena berilmu dan sebaik2nya faham sifat2 Allah... dan berusaha meneladaninya sebagaimana Rasulullah saw meneladani semua sifat2 Allah.


Hati/qalbun dapat menampung segala perkara yang disedari oleh orang yang memilikinya. Apa sahaja yang ada dalam hati seseorang itu adalah dengan kesedaran (berkait rapat dengan amalan yang disedari oleh orang itu). Setiap apa yang terlintas dalam hati sudah tentu dengan penuh kesedaran. Daripada sinilah kita faham bahawa Allah hanya menyiksa seseorang apabila ia melakukan sesuatu kesalahan dengan penuh kesedaran.

"Allah hanya menyiksa kamu dengan sebab apa yang diusahakan oleh hati-hati kamu. Allah Maha Mengetahui apa yang ada dalam diri kamu".



Ya Allah, Tuhan yang membalik-balikkan hati maka tetapkanlah hati kami pada agamaMu...Aamiin.

03 December 2013

Terapi Jiwa

Alhamdulillah, I've just got another new cd for my soul therapy
Before this, I keep replaying the 1st part and now I have the 2nd part and I'm super love it!
Hopefully after this dapat hafal yang 2nd part ni plak ^_^

 Peneman while I'm driving~

Normally, while I'm driving alone I x prefer dgr radio sangat cuz I don't like to hear too much chit chat by the deejays...sometimes I don't even get it what they're trying to say and all of the sudden they are laughing so hard...I  don't like bising2 gtu!
So, dari I membebel sorunk2 dgn their celoteh baik I drive baik2 while listening to these two compact discs hehe >__<

Berat xoxo berat



 Nilai tu hiasan semata2 k, xde kena-mengena with me haha

Alkisahnya salah satu azam tahun nih adalah nk reduce berat badan
Percentage achievement setakat neh...hurm...yabedabeduu da lost almost 7kg..yeay!!...lompat bintang 48x..
Nak kate workout takde la sangat..eh, bkn xde langsung ke??
Nak kate kurangkan makan....x jgk...asal lapar makan, asal makan lapar, x lapar pun makan jgk..achaner tu??
Nak kate joging lagila tak kan? Naik trun guna lift. Smp office duduk je, unless nk g amik air or ke toilet or g solat
Klu nk ikutkan dr 8 jam kerja...6 jam tu duduk je la ngadap lappy...kerut2 dahi, garu2 kepala yg tak gatal..stretching tangan, kaki n tengkuk skit2 jews adala... 2pun sebab lenguh haha~
Serious x productive langsung, in term of burning fats n calories k :p

Tapinya....yg x fhm, berat reduce...but, ukur lilit mcm sama je, mcm x berubah je..aigoo~
Tahap fat cheeks macam masih sama je..dlu masa primary school best friend ckp my cheek tahap boleh sumbat bola pingpong, owkla...I chill lagi....Masuk secondary school she said ni da tahap muat masuk bola snooker...hurm...it's ok, I relax g...Zaman matrix, macam muat bola tenis...owk, masih boleh diterima akal kot! But now, mcm da muat bola keranjang je...argh, ape kesssss??? Dusyums2!!
Because of that I always end up bitting my own inner cheeks while eating until it's bleeding...ottoke T_T
Dah tu kat mana yg berkurangnya?? Serious x faham
Tp xpela, at least nilainya da susut..owkla dari static or naik je kerjanya haha
Tang fat cheeks tu, I akan usahakan guna roller even time sleeping pun..ha, puas ati u?? haha~
So, next year wishlist..nk reducekan berat still ada
Why? Why? Why?
Cuz berat now dalam tahap normal, jd nk capai tahap berat sehelai kertas je macam tu...mwahahaa..abnormal..too thin...ahaha...michin ke ape??
Xdela, berat tak trun kire, bolehla..bolehla...tp nk keep fit gtu
Xmo asyik lemau je...nk jadi active & productive!
Jadi, mari beli a new pair of sport shoes sebagai pemangkin semangat ye ^_^
Ada kena-mengena ker?? Asal x diet atkins je..or jadi vegetarian ke...? Eh, sker ati kak ton la :p

Since, I'm a pink lover..wajibla beli yang warna pink kan..Let's google babeh!

Oh My English! Handsome gak kasut neh!!

 Something wrong somewhere with yang ni...reject! haha~

 Yang ni macam lain je..macam unique je...check!

 Ooo my, yang ni mcm awesome jgk! Top 3!

Yang ni mcm feminine skit...Boleh buat lasak ke?? Eh, nk buat jalan2 ke mall pun terbaek neh hehe


Oomo...Oomo...ini pun chanteqlaaaaa

Yang ni macam sama je designnya ngan yang atas except the stripes color..hurm

Owkla, rs mcm da nampak je, mcm da berkenan je..Nanti kt g try, cuba, test kat store plak
Hopefully selesa dipakai setelah lulus my eyes inspection ni haha
Macam ni barula bersemangat nk mulakan tahun baru dengan badan yang fit sebab de a pair of pink shoes keke >__<
Kla, blk keje nanti nk g kira duit 20 sen dalam tabung dlu...arap2 fuel x menyibuk nak naik harga lagi yewwwssss! Penat nk layan dah! Bkn nk tlg kuruskan badan, tp tolong kuruskan nilai account adanya...menyampess~

02 December 2013

Wedding Recap : My Bro's Reception!

Now let's continue with the reception on our side plak ye...
Majlis at our side berlangsung the day after 23/11/2013 at Bidor, Perak
Before that nk cerita yg ktorg tak sempat nk berjimba sakan pun ms reception belah my sil sebabnya we all have to rush back to Perak sbb nk get ready 4 majlis on our side plak...
Sempatla jadi patung cendana for a few shots ngan relatives and pengantin yang diraikan
Tp..........x sempat r nk berposing sakan..(posing ke??) kat photobooth yg disediakan..smpt kerling je ms on the way keluar dari dewan sbb kejar masa smbl masing2 memeluk erat bekas2 hantaran from my sil side untuk dibawa pulang
Mata pandang tepi, tp kaki melangkah ke dpn..nmpk x permainannya di situ??

Everybody fasten your seatbelt and we are ready to go!
Erks, tp...........pengantin yang menunjuk arah xde lor..wife dier x bg ikut r (ooo keduk erk you, my sil keke..xpela, kasi can r derunk nk beroutdoor posing2 bagai)
My biggest problem ever since I started driving is.......short term memory
Maknanya, I jenis x ingat jalan..lalu la jalan yg sama 48x back & forth pun..I mesti akan silap jalan
If x silap jalan pun...smbl tengah driving tu otak kiri suh masuk simpang neh, otak kanan suruh jalan straight, eh..mcm tak pernah lalu je jalan neh...padahal ko ari2 lalu or pernah lalu..bley mcm tu?? Serious talk owk....Failed betulla....
Pastu takya la you nk guide pakai lisan je path sekian2 with me through phone ke..face to face ke..cuz seriously I'm going to sesat2...my mind cannot imagine ok hahaha
Makanya, harusla menumpang belas ehsan cik waze..tp, plg tak sker drive smbl mata nk tgk screen plus pasang telinga dgr every words from cik waze k!
I ada byk lg menda nk tgk..cars from right, left, infront, back..motorcyclist lagi..signboards...nk dgr lagu dari radio lg...hul.........Being a driver..it's not easy owk T_T
Da la drivers here macam2 perangai! Sakit ati kak ton tau!
Baru faham perasaan abg dlu..bila kadang2 dier berdehem2, bernyanyi2, ber*($@($ bila drive..and adik2 dier plak terlentoq tak sedar diri lalalalaaaa...
Sib de co-pilot kat tepi tlg tgkkan gps, tq cik ainismaira~

We reached Bukit Rimau a few minutes before 4..solat Zuhur dlu..ketung-ketang kemas barang2 nk import balik Perak..Done! Solat Asar dlu, then zZzaasss bertolak blk Perak
On the way balik tu plak kena singgah Slim River amik bahulu nk letak dalam goodies bag
Pernah g sekali umah kawan adik tu, selain tu pernah la lalu 2-3x kot
Tp, as I told you earlier...my mind mmg xle cope jalan2, rumah2, address2 bagai
Jadi harusla macam eh, sini ke?? eh, simpang nih ke?? simpang kiri at which petrol station?? Sesak..sarat..serabut pkran acik k...
Akhirnya smp jgk..tgk kawan adik I n maknya bw keluar 2 kotak kecik je..ala, small matter meh..bonet da x muat..org belakang sila pangku ye
Tetibe datang lagi 2 kotak..BESAR k! Owk, mana nk sumbat? Dalam mulut masing2 ke?? Boleh my dad ckp kite buka makan skit boleh??? Ahaha...
Squeeze here n there..ha, x muat jgk..achaner tu?? Owk, kite try lagi...tarik my seat plg terkedepan sekali (serious rasa x biasa n x selesa, da la nk kena drive around 40 minutes more before we reach our home sweet home..tp xpe, others feel the same way too~) keluar masuk keluar masuk..last2 my dad pangku 2 kotak......Cantik! Now, I tak nmpk side mirror on my left..high 5 skit T_T
Itu semua pengorbanan..walau bukan dalam bentuk wang ringgit yg selalu diperbandingkan di luar sana
Pengorbanan dalam bentuk tenaga, kudrat (eh, bukan sama ke?) masa...always kurang dihargai.....no matter where........
No offense owk!

Finally we arrived safely!
What a hectic day......................
Smp2..oh my, ramainya org..dari luar pintu pagar smpla ke dapur
Terbantut impian nk luruskan urat2 saraf yang tgh bersimpul rapi
Punggah masuk barang2..langkah kaki akak, makcik, adik..tersenggul kepala la
Mianhaeeeeeeeeee org2 yg dtg merewang~
Nak masuk Isyak baru orang mula surut, tp x nmpk lagi tmpt n masa nk baring
Sebabnya...goodies bag tak abes g packing..ottoke??
Rumah x siap komeh lagi..dapur macam tongkang pecah...depan org tgh kekung kekang pasang pelamin
Workload office bila masa plak nk sentuh??? Argh, ketepi...ketepi! Itu semua kite campak tepi dlu..ada masa nanti kutip guna jengkaut :p

It's the day!!!
Masa bila tidur malam tadi pun x tahu, yg pasti..sedar2, eh..da pg lews!
Sambung kemas2..siap2..touch up here n there..org pun da ramai datang
It's kenduri time...walaweh ^_^
Nk layan2 org, nk senyum lagila..serious x reti..ko gler nk senyum sepanjang masa bila ko jenis senyum ikut sker & ada masa2 je mwhahahahaaa
Cepat2 salahkan faktor genetik kuang3
Cptla masa berakhir......zZzzzz~

Masa kenduri ni la nk kenal sedara-mara esp yg jauh2la
Owh, kite sedara rupanya..selamat berkenalan..senyum skit...poyo je tau :p
Pengantin smp lmbt skit dari semlm....ada kawan2 my bro yang da balik
Make up tebal sangat le tue :p
Kla, malas da nk type..jom layan picts~


 Pelamin belah ktorg, ma insisted nk pelamin jgk..k, ikutkan je

Siap ngan pintu gerbang bagai..48x lalu lalang bawah tu, kunun2 nk amik berkat la..chit :p

Hantaran lagi tuk my sil..serious x faham..bp byk hantaran daaaa.....haha

Sker bebenor ngan menatang neh..padahal x guna pun..hiasan semata2..agak2 buat jamu kueh raya melampau x???

Anak2 sedara n sepupu menggediks

Itu je la dlu..penat la nk upload picts. Ada bape ratus g tak abis tgk..tunggu lembaga penapisan buat keje dlu... haha~

Ha, de 1 nak story b4 I wrap up
Alkisahnya, mek yah (my mom older sis) ajak I g tmpt meja makan beradap, tengok2 gtu
Tetibe dier ngan mek ani (sape erk dier neh?? tok sedara my mum kot...nmpk x sedara pun x kenal haha) kechek kelate n suruh I bagi sisa
Sisa?? Eh, derunk nk tapau makanan kat meja beradap ke?? Awalnya??? Semua ker?? Nak buh dalam ape?? Sape yg ndak?? Bp byk nk buh?? bla3...termanggu I di situ..biar betik derunk neh??
Dalam masa I terpaku..termanggu..keras di situ..mek yah n mek ani ketawa besar..bru teringat yg anak sedara derunk neh, x pahe sgt loghat kelate
Sisa tu maksudnya.....GOODIES BAG tu la! Eh, mampus keras I xtau owk :p

Hurm, that's all...nk sambung mengadap query sql yg berputar belit neh plak!
Serious penattttttttttttttttttt.................................

01 December 2013

I'm Sorry



Why is it so hard to say "I'm sorry"?? It's such a small phrase..seemingly easy enough to say
I believe it might have something to do with what devious thing called PRIDE...isn't it?
It goes  a long way, but often too many times people struggle with uttering those words.

I'm sorry if I hurt your feeling
I'm sorry if I say things that might piss you off
I'm sorry if I come off as annoying
I'm sorry for everything I said
I'm sorry for lying to you
I'm sorry if you don't wanna talk to me as much as I wanna talk to you
I'm sorry if I think about you too much and too often
I'm sorry if I tell you about my pointless drama when you don't really care
I'm sorry if I come off as being clingy to you
I'm sorry.....I can't be perfect
My question.....Is it so hard for you???

I admit that there have been times I've struggled with saying I'm sorry or admitting I was wrong too
But sometimes I'm so sick to be the ones that always blurted out those words first....
Why did it have to be me??
I was blue..I couldn't  help it....
Then my conscience always hit me...
The bottom line is that these words do need to be said...sincerely & most likely often
Despite whose fault it is, the fact remains that feelings get hurt and need validation
The good news is that we have time to work on our approach to saying these words

Alright,
Listen to me....
I'm sorry for what I did before
You know the reason why I did it, though and yeah I messed it all up and we all make mistakes
I had no idea what I was getting myself into
But anyways, I just wanted  to say that...I'm sorry!
Try as we may, none of us  are perfect
We come with flaws and shortcomings

I'm sorry for all the times I've cried...................for expecting others that always hurt my feeling saying those words even once in their lifetime.......stop acting like a dummies!

30 November 2013

Walimatulurus Pertama

Hello peeps! It's been a while I'm not updating my blog (budget mcm ramai sgtla org tgg u update ur blog kan?? haha)
Lately sangat busy..of course with works...& my bro's wedding
Alhamdulillah on 23rd Nov 2013 around 10am++ my bro officially become a husband to my beloved sis in law~
The akad ceremony was held at Masjid Al-Imam Al Ghazali, Bandar Manjalara, Kepong
The reception was held also at the same place..kat dewan situ jgk hoho
Rombongan from our family bertolak dgn 4 buah kereta from my sis house at Shah Alam, while others relatives came from various places
Plan awal nk bertolak around 7:30am++..tp biasala...harusla terlewat beberapa jam kan keke >__<
Da la masing2 tido lewat cuz nk siapkan balance hantaran yg masih berselerak mwahahaaa
Applauded for our hard work!!

Majlis bermula dengan a simple engagement ceremony first, just tukar2 hantaran n cincin...as simple as that
Afterwards bru majlis akad bermula...bp x akad erk?? x ingat la, rs lebih sekali kot..satu sebab tok kadi tu salah sebut nama hahaha....hairil k not hairul...pastu boleh plak tok kadi sebut najihah binti hanim..abes tu nama ayahnya nak letak mana?? tok kadi plak yg gabra apehal??? mcm comel je..macam sweet je tok kadi tu :p

If pandang dr sudut +ve..maybe tok kadi tu nk loose up my bro py gabra la kot..manala tau kan...husnuzon la gtu..~
At that time entah nape...all mixed up feelings suddenly burst out...tatau nak describe..padahal yg kawin tu abg kot..n the bride org lain kot
Maybe sebab he's the only brother we have kot..n this is our first time having a wedding ceremony...kot la kan...
Nampak my mum mcm lost je..maybe dier pun sebak kot..finally his son is getting married yabedabeduuuuu!
My mum da lama voice out her longing to have a grandchildren..so bro, work hard on it k :p

My sis in law is an english teacher..Oh, My English! After this kite speaking london k (budget macam teror sgtla kunun), mmg my bro prefer cikgu pun...wonder why??
Xpela da jodoh mereka hehe
Kecik n kurus je orgnya...so, I'm seriously feeling threaten owk..trus lompat bintang laju2
Family dier pun owk sgt, low profile..down to earth....mesra cam tagline bob af2 tu~

For engagement we olls bg 3 hantaran berbalas 3. 2 hantaran my older sis yg decorated..creative gak dier erk..yg 1 lg I la yg deco, mcm ntah pe2 je..sentuhan org x creative mcm tu la hasilnya hahaha
For wedding we olls bg 9 hantaran berbalas 9...ikut belah kelantan katenya..ntah xtau sgt..so, ikutkan je kata org tua :p
Wedding punya hantaran mostly my younger sister ainismara yang buat..but last minute my older sis altered here n there, time dier rajin bolehla suruh kot kuang3
Surprised it works la plak kan...


Jom layan pict plak...hantaran with mint green theme untuk wedding (actually bought 2 types of kain lapik utk alas dulang, but at the end we decided not to put it on), selain tu hantaran utk engagement. Quite simple isn't it? Jdla 4 the first timer :)


Dulang hantaran utk cheque tu I yg deco, but the frame itself my younger sis yg deco

Pulut kuning neh hasil tangan mek yah, kakak my mum

The rest of hantaran (abaikan background yg b'sepah2 tu, x smpt nk kemas dowh, tdo pun bp jam je....yg kosong tu dulang tuk pulut kuning dalam pict atas tu tau, import dr rumah sepupu cuz my mum & her relatives tanak pulut tu kat sana). Yang dalam bekas bertangkai, hantaran utk engagement.

Yg ni hasil sabotage I jgk..ke laut jadinya haha


Both are hasil seni my older sis..not bad la kan :p


So, these are from my sis in law side..it's pink!! My fave color >__<
 
My favorite is this ones..simply because the pink color really captured my eyes hooyeahh~

Singgahsana cinta my bro & my sis in law..love it!

Close up skit

Tq for your warm greetings & we did enjoy the food served..yummylicious!

Actually byk lagi pict nk upload, tp line connection is very poor la..berjanggut nk tunggu uploading..nk resize tak rajin lagi..nanti2la kot. Perut pun da berkpop...Owkla, will continue to update reception on our side plak later on k!


To yang diraikan~
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma (God bless you both and bless you both)
Wa jamaah baina kuma fii khair (And get the best collection)
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma (God bless you both and bless you both) 
Wa jamaah baina kuma fii khair (And get the best collection)